Patříte mezi milovníky ořechů nebo si k nim stále nedokážete najít cestu? Poradíme vám, do jakých pokrmů je přidat, zde je dobré je před konzumací namáčet a proč by měly být součástí každodenního jídelníčku.
Konzumace ořechů
Denně byste měli sníst alespoň hrst vlašských, kešu nebo jiných přírodních ořechů. Nejenže vám doplní velké množství bílkovin, ale zároveň vám dodají potřebnou energii a zdravé tuky. Budete překvapeni, že hrst ořechů vás nasytí víc než půl tabulky čokolády. Udělejte něco pro své zdraví a sáhněte po zdravější alternativě mlsání.
Jak často
Ořechy můžete jíst opravdu denně. Pokud máte nejraději solené nebo pražené ořechy, snažte se je prokládat přírodními variantami. V případě chutí na kombinaci sladkého a slaného vyzkoušejte také ořechy v čokoládě. Ty jsou i skvělým dárkem pro blízké a překvapením pro kamarády nebo kolegy.
Máčení ořechů
Co se týče máčení ořechů, jedná se o proces, kdy ořechy namočíte do vody ještě před konzumací. Toto namáčení může trvat i několik hodin, dokonce se také ořechy ve vodě nechávají přes noc.
Výhody máčení
Tento proces může mít několik výhod. Mezi nimi například:
1) Zlepšení trávení
Máčení může pomoci odstranit enzymy, které ořechové směsi přirozeně obsahují, což zlepšuje trávení a vstřebávání živin.
2) Snížení fytátů
Věděli jste, že ořechy obsahují látky zvané fytáty, které mohou výrazně omezit vstřebávání minerálů v těle? Máčení ořechů pomáhá snížit obsah těchto fytátů a tím zvýšit vstřebávání minerálů, konkrétně vápníku a železa.
3) Snížení toxinů
Některé ořechy, například lískové ořechy, mohou obsahovat toxin zvaný aflatoxin, který je pro člověka ve větším množství nebezpečný. Máčení a poté pečení ořechů výrazně snižuje obsah těchto toxinů.
4) Zlepšení chuti
Máčení ořechů může změkčit jejich texturu a zlepšit chuť. V tomto případě je však důležité si také uvědomit, že máčení může snížit trvanlivost ořechů. Je dobré je tedy po namočení spotřebovat co nejdříve.